5 mitov o tematskih domenah

Registracija domene

Tematske domene še vedno veljajo za nekakšen tabu, čeprav so že kar dobro zastopane tudi v slovenskem spletnem prostoru. Res pa je, da so v primerjavi z uveljavljenimi domenskimi končnicami, .com, .net, .si tematske domene prava redkost. Zato jih obkroža tudi nekaj mitov, ki nepoučene spletne mojstre lahko odvrnejo od izbire takšne domene. Dejstvo je, da je lahko tematska domenska končnica odlična ideja, zato je vsekakor vredno upoštevati tudi to opcijo. Prav tako pa je dobro poznati nekatere mite, ki so lahko pri izbiri nove domene precej zavajajoči.

  1. Tematske domene niso vredne zaupanja

Spletni uporabniki so vajeni bolje zastopanih domenskih končnic, zato spletnim stranem na tematskih domenah ne zaupajo. Tako pravi mit, ki pa nima veliko skupnega z resnico. Dejstvo je, da s tematskimi domenskimi končnicami upravlja ista avtoriteta, ICANN, ki ima pod nadzorom tudi druge domenske končnice, poleg tega so isti tudi registrarji teh domen. Če k temu dodamo še vedno opaznejšo prisotnost in priljubljenost tematskih domen, je težko govoriti o nezaupanju.

  1. Tematske domene so drage

Ta mit je povsem enostavno preveriti in zavrniti na podlagi dejanskih cen domen. Mnoge tematske domene so cenejše od priljubljenih splošnih ali državnih domen, med drugim to velja tudi za nekatere izmed najbolj priljubljenih tematskih domen, na primer .shop, .top, .live … Seveda je moč v široki ponudbi domenskih končnic najti tudi takšne, ki so precej drage, a to velja tudi za nekatere splošne in državne domene.

  1. Registracija tematske domene je zahtevna

Morda bi si mislili, da je registracija tematske domene možna le pri redkih tujih registrarjih, a dejstvo je, da tudi mnogi domači ponudniki omogočajo registracijo tematskih domen. Pravzaprav so seznami tematskih domenskih končnic, ki so na voljo pri slovenskih registrarjih, presenetljivo obsežni. Ne samo, da bo s tem možna registracija prave domene glede na dejavnost in ciljno publiko, temveč bo registracija tudi povsem enostavna. Postopek je povsem enak kot pri drugih domenskih končnicah.

  1. Tematske domene niso uporabne

Zakaj uporabiti tematsko domeno namesto kakšne priljubljene splošne ali državne končnice? Res je možno tudi s splošnimi domenami uspeti na trgu, a tematske domene omogočajo bistveno večji nadzor pri targetiranju ciljne publike. V nekaterih primerih so zelo posrečene in prepričljivo uporabnejše od splošnih. Posebej to velja za domene v tujih jezikovnih variantah, saj tematske domene dopuščajo uporabo drugih znakov, ne samo latinskih črk in številk ter omejenega nabora simbolov. Velika prednost za poslovanje na azijskih, ruskih, arabskih in drugih trgih!

  1. Tematske domene je težje optimizirati za iskalnike

Optimizacija spletnih strani je bila v preteklosti močno povezana z domenami in domenskimi končnicami, zato bi lahko predvidevali, da tudi danes iskalniki dajejo prednost priznanim in uveljavljenim končnicam. A to je mit, ki so ga pri največjem spletnem iskalniku Google ovrgli kar sami – algoritmi tega iskalnika obravnavajo vse domenske končnice enako.

[Total: 0   Average: 0/5]

Preverite ostale prispevke