Kaj je VPS gostovanje?

Povsem enostavno lahko na vprašanje, kaj je VPS gostovanje, odgovorimo s celotnim nazivom storitve – virtual private server. Gre torej za navidezni zasebni strežnik, s čimer se ta vrsta spletnega gostovanja loči od klasičnih deljenih strežnikov. Glavne značilnosti in odlike VPS gostovanj je možno razumeti le v primerjavi z deljenim gostovanjem, ki je mnogo bolj priljubljeno in večini uporabnikov tudi bolj poznano.

Deljeno gostovanje in VPS gostovanje

Klasično deljeno gostovanje je najbolj priljubljeno in tudi najcenejše. Prav tako je za veliko večino spletnih mojstrov povsem zadostno, saj še vedno ponuja prilagodljive kapacitete in pri nekaterih ponudnikih kar zavidljive zmogljivosti. A v vsakem primeru ostaja koncept enak – deljeno gostovanje zmogljivosti fizičnega strežnika razdeli med vse uporabnike, ta delitev pa poteka glede na potrebe gostujočih spletnih strani in aplikacij. Na srečo so sodobni strežniki pri zanesljivih ponudnikih dovolj zmogljivi, da lahko brez težav gostijo tudi večje število uporabnikov, a zahtevnejši spletni mojstri bodo prej ali slej naleteli na omejitve. Ne le pri zmogljivosti, temveč tudi pri prilagodljivosti deljenega strežnika – uporabniki namreč ne morejo prosto dostopati do nastavitev strežnika in programske opreme na njem. Spet, za večino uporabnikov to ni nikakršna ovira, je pa seveda ta omejitev velika nevšečnost za tiste, ki nameravajo na strežniku uporabljati lastno programsko opremo ali potrebujejo posebne prilagoditve za poganjanje svojih spletnih strani in aplikacij.

VPS gostovanje je namenjeno prav takšnim zahtevnejšim uporabnikom. Tudi v tem primeru je fizični strežnik deljen med več uporabnikov, a s to razliko, da vsak uporabnik dobi točno odmerjen »kos«, torej ima povsem svoj kotiček na strežniku, vključno z določeno kapaciteto zmogljivosti in prilagodljivimi nastavitvami. Odmerjene zmogljivosti si torej ne bo treba deliti z drugimi, poleg tega ima uporabnik nad svojim virtualnim strežnikom veliko večji nadzor.

Prednosti VPS gostovanja

VPS gostovanje je idealna rešitev za tiste, ki potrebujejo zmogljivost in prilagodljivost lastnega strežnika, a niso pripravljeni investirati časa, denarja in truda v svoj fizični strežnik.

VPS gostovanje zagotavlja določeno zmogljivost, ki je odmerjena pri zakupu paketa. Možno je seveda izbrati paket, ki po zmogljivosti ne izstopa niti v primerjavi z deljenimi strežniki, na drugi strani pa so na voljo paketi, ki prinašajo zmogljiv virtualni kos strežnika za tiste, ki potrebujejo visoko kapaciteto delovnega pomnilnika, procesorske moči in podatkovnega pogona. To pomeni, da bo takšno gostovanje ugodilo tudi potrebam zahtevnejših uporabnikov, na primer upraviteljev večjih spletnih trgovin in bolj obiskanih spletnih strani ter tistim, ki preko spleta v svet prenašajo veliko vsebine – vedno večje povpraševanje po VPS gostovanju je med igričarji, ki prenašajo igranje računalniških iger v živo.

Druga ključna odlika VPS gostovanja je ta, da omogoča popoln dostop do strežnika (root). Tako je možno urejati konfiguracijo in nameščati lastno programsko opremo, kar je pisano na kožo tistim, ki razvijajo spletne aplikacije in sisteme ali pa za svoje strani ali aplikacije potrebujejo namensko programsko opremo.

VPS gostovanje s svojo prilagodljivostjo omogoča stalen nadzor in nudi tudi nekaj več zasebnosti in varnosti. Vse te prednosti pa zahtevajo znatno višjo ceno v primerjavi z deljenim gostovanjem, kar je glavna pomanjkljivost VPS gostovanja.

[Total: 1   Average: 5/5]

Preverite ostale prispevke