Kaj pomeni kolokacija strežnika?

Kolokacija strežnikov je v ponudbi mnogih podjetij, ki nudijo storitve s področja informacijske tehnologije. Pogosto najdemo to storitev pri ponudnikih spletnih gostovanj in registrarjih domen, pri katerih bodo kolokacijo tisti, ki jo potrebujejo, tudi iskali. Težko pa je oceniti ugodnost ponudbe ali celo smiselnost storitve, če ne vemo, za kaj sploh gre. Je kolokacija morda primerna tudi za vas? Ima kar nekaj prednosti, res pa je, da ustreza le razmeroma omejeni skupini uporabnikov.

Kolokacija nekaj o svojem namenu razkriva že v svojem nazivu. Gre za ko-lokacijo, uporabo na isti lokaciji, v primeru strežnikov to pomeni postavitev strežnikov v istem podatkovnem centru. Specifično gre za storitev gostovanja fizičnih strežnikov v urejenem podatkovnem centru, ob tem pa ponudnik običajno zagotavlja še mnoge ugodnosti, ki bi jih pri alternativah težko dobili oziroma bi bile pretirano drage. Stranka svoj strežnik zaupa v hrambo ponudniku kolokacije, ki lahko ponudi bistveno boljše pogoje za delovanje strežnika.

Prednosti kolokacije

Alternativa kolokaciji je uporaba strežnika v lastnih prostorih, na primer v poslovnih prostorih podjetja ali pa kar doma. Takšna rešitev običajno zahteva veliko prilagoditev, saj je treba zagotoviti nemoteno delovanje strežnika, zanesljivo internetno povezavo, zaščito pred vplivi okolja … Že s tem so povezani tudi nekateri stroški, ki ostanejo tudi pri dolgoročni uporabi.

Kolokacija ima glavno prednost ravno v tem, da uporabo fizičnega strežnika močno olajša, saj povsem razbremeni uporabnika. Ni treba skrbeti o številnih malenkostih, s katerimi bi se morali sicer soočati, prav tako odpravi tudi razne stroške. Podatkovni centri zanesljivih ponudnikov kolokacije so vrhunsko opremljeni in zagotavljajo odlično delovanje gostovanih strežnikov. Običajno gre za strežniške omare, ki so učinkovito hlajene, prostor pa je zaščiten pred požarom, poplavo in drugimi vplivi okolja, nenazadnje tudi pred tatovi. Sami strežniki so povezani na UPS napravo za brezprekinitveno napajanje in na agregate, ki zagotavljajo stalno delovanje strežnikov tudi v primeru izpada električnega toka. Pri tem so naprave seveda zaščitene tudi pred prenapetostjo oziroma nihanji v napetosti električnega toka. Omenimo še hitro in zanesljivo internetno povezavo z odličnim odzivnim časom. Mnogi ponudniki omogočajo fizični dostop in oddaljeno upravljanje strežnika, možno pa je vzdrževanje in upravljanje strežnika zaupati tudi strokovnjakom.

Glede na delo in stroške, ki bi jih imeli z uporabo strežnika na svojem naslovu, je tudi cena kolokacije precej ugodna, sploh če upoštevamo še vse omenjene dodatne ugodnosti. Ponudniki lahko sestavijo zelo ugodne ponudbe, saj se cena razprši na vse uporabnike podatkovnega centra. Prav tako so storitve kolokacije pogosto precej prilagojene potrebam posamezne stranke – tako ne plačujete za nepotrebne funkcionalnosti.

[Total: 1   Average: 5/5]

Preverite ostale prispevke