Vrste SSL certifikatov

SSL (Secure Socket Layer) certifikat je digitalno varnostno potrdilo ki potrjuje da je spletna stran ki ste jo obiskali varna za uporabo. SSL certifikat omogoča varno pošiljanje podatkov med uporabnikom in spletno stranjo, saj poskrbi, da podatki v obeh smereh potekajo šifrirano.

V zadnjih 2 letih se veliko govori o pomembnosti SSL certifikata ker je Google začel spletne strani, ki uporabljajo SSL-certifikat, višje ocenjevati.

Brezplačni SSL certifikat

Let’s Encrypt je trenutno edini brezplačen domenski SSL certifikat. Kljub temu da je certifikat brezplačen, ima ta certifikat nekaj slabih lastnosti in sicer certifikat je izdan le za max. 90 dni. To pomeni da morate vsakih 90 dni zamenjati certifikat kar veliko podjetij ne bo naredilo in si bodo raje kupili certifikat ki velja min. 1 leto.

Domenki SSL certifikat

Domenski certifikat zagotavlja osnovno varnost in je primeren za osnovne spletne strani (predstavitvene strani, bloge ipd.).

Njegova večja prednost je v tem, da je izdaja takšnega certifikata zelo hitra (1 – 2 uri). Cena domenskega SSL certifikat je tudi nizka in ga lahko naročite že za 10 evrov /leto (cena je odvisna od izdajatelja certifikata).

Poslovni SSL certifikat

Poslovni certifikat ponuja malo več kot osnovni domenski certifikat, saj se pred izdajo preveri podjetje za katerega se izdaja certifikat.

V čem je poslovni certifikat boljši od domenskega? Pri domenskem certifikatu se preverja zgolj domena, a pri poslovnem pa se zraven domene še preveri podjetje oz. organizacija. Pri tem gre za večjo verodostojnost in velja da za tem SSL certifikatom stoji preverjeno podjetje in da so podatki resnično varni.

Ob nakupa do izdaje poslovnega SSL certifikata, traja nekje od 2 do 7 dni, cene pa se pričnejo od 40 evrov naprej oz. odvisno od izdajatelja in samega ponudnika certifikata.

Razširjeni SSL certifikat

Razširjeni ali tako imenovani EV certifikat, na katerega pri obisku spletne strani opozori zelen okvir v naslovni vrstici brskalnika z imenom podjetja oz. organizacije. Ta certifikat nudi najvišji standard in najbolj podrobno preverjanje podjetja, ki stoji za domeno, zato tudi najdlje traja, da si ga pridobimo – nekje med 10 in 20 dni. Cene se pričnejo pri približno 140 evrih, vendar je to nujen vložek, če se posvečamo spletnemu poslovanju, kjer so tveganja lahko velika.

Primer zelene vrstice pri spletni strani z EV SSL certifikatom.

Razširjeni SSL certifikat uporabljajo srednja in velika podjetja, pri katerih na spletu prihaja do obsežnejšega prometa s podatki. Zanj se odločajo tudi tista podjetja, ki dajo največ na varnost uporabnika, saj nenazadnje z njim ščitijo tudi same sebe ter svoje dobro ime.

[Total: 1   Average: 5/5]